در "ایام البیض" حضرت باریتعالی میزبان آن گروه از مسلمانان است که از دنیا و امور آن دست میشویند و بهدور از تعلقات مادی با خالق خود در مساجد حداقل به مدت سه روز و سه شب خلوت انس میگزینند تا معتکف شوند.
بر اساس آنچه که در کتب معتبر دینی آمده است: روزهای ۱۴ ،۱۳و ۱۵ماه رجب به "ایام البیض" شهرت دارد.
"بیض"به معنی روشنایی است و منظور از "ایامالبیض" یعنی مواقعی که ماه با درخشندگی بیشتری به نیمی از زمین و زمینیان روشنایی ویژه میبخشد.
در این ایام حضرت باریتعالی میزبان آن گروه از مسلمانان است که از دنیا و امورآن دست میشویند و بهدور از تعلقات مادی با خالق خود در مساجد حداقل به مدت سه روز و سه شب خلوت انس میگزینند تا معتکف شوند.
معتکفین در این مدت دعوت معبود بینیاز را لبیک میگویند تابا اقامه نماز، روزهداری، مناجات با خالق،قرائت قرآن کریم و ادعیهی مخصوص ماهرجب و ایام البیض، تفکر، تهجد، ذکر و ورد و استغاثه به درگاه حضرتش به او نزدیک شوند و از این نزدیکی لذت برند و توشهای برای آخرت خود ذخیره کنند.
در فرهنگ دینی اعتکافکننده ،" معتکف" گفته میشود و معتکف کسی است که از غروب روز ۱۲ماه رجب تا غروب روز ۱۵این ماه از مسجد بیرون نیاید و به امور دنیوی نپردازد.
اعتکاف در اسلام ارزش والایی دارد و حضرت محمد مصطفی(ص) آخرین فرستاده خدا فرمودهاند:هر کس که در ماه مبارک رمضان ۱۰روز معتکف شود، ارزشی به میزان انجام دو حج تمتع و دو عمره کسب کرده است.
در قرآن مجید واژه "عکف" ۹مرتبه در آیههای ۱۲۵و ۱۸۷سوره مبارکه "بقره" تکرار شده که دو مورد آن مربوط به موضوع اعتکاف است.
در کتاب "اعتکاف خلوت انس" علاوه بر ذکر این مطلب آمده است: واژه اعتکاف از ماده "عکف" یعنی "رویکرد به چیزی با توجه و مواظبت بیآنکه روی از آن برگردد"، مشتق شده است.
براساس اعلام ستاد برگزاری مراسم معنوی اعتکاف اصفهان امسال حدود ۸۰هزار نفر از شیفتگان خلوت انس با خداوند در ۱۸۰مسجد استان گردهم میآیند.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی این استان در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت:امسال شمار معتکفین حدود ۳۰هزار نفر و تعداد مساجد و اماکن برگزاری آیینهای اعتکاف نیز ۲۵جایگاه بیشتر از پارسال است.
حجتالاسلام والمسلمین "سیدحسین بهشتی نژاد" گفت: ۶۵درصد معتکفین سال پیش خواهر بودند و کمتر از ۵درصد آنان کسانی هستند که در آیینهای اعتکاف قبل از انقلاب نیز شرکت میکردهاند.